University of Pécs logo UP Feit
Marcel Breuer Doctoral School of Architecture
University of Pécs
Faculty of Engineering and Information Technology

Szobrászat és geometria

A tavaly tavaszi félév gyakorlatát követve az ábrázoló geometria oktatás anyagát kiegészítő és szemléletet bővítő előadásokat szervezünk, illetve ilyenekre szeretnénk felhívni minden matematikát, geometriát oktató és hallgató kolléga figyelmét.

Az előadások tartalma mérnöki és művészeti szempontból is érdeklődésre tarthat számot.

A negyedik, befejező előadás az idei sorban: 

SZOBRÁSZAT ÉS GEOMETRIA 

Geometrikus szobrászaton nem feltétlen ugyanazt értik a matematikusok és a képzőművészek. Áthidalható-e ez a távolság, vagy el kell fogadni, hogy két malomban őrölünk? 

Böszörményi István szobrászművész 

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola 

2011. május 4. 16:30  Boszorkány u. 2. A007 

A tartalom összefoglalása: 

"Előadásomban megkísérlem érzékeltetni azt a mérhetetlenül nagy távolságot, melyet a geometria tudománya és az úgynevezett geometrikus művészet között sejtek. El lehet-e jutni a matematikától a képzőművészet felé, illetve fordítva. Témaválasztásom a geometrikus szobrászatra korlátozódik. Ebben a műfajban rendszerint minden szobron felfedezhető, egy alapelv, nevezzük vezérfonálnak, amely mentén a mű elkészült. Ez a vezérfonal lehet geometriai transzformáció, lehet egy egyszerű ötlet, egy metódus, a térrel, vagy az anyaggal történő manipuláció, illetve az anyag adta lehetőségek végletes kiaknázása. Azonos vezérfonalakra külön-külön is rábukkanhatnak más-más művészek, a szobrok egyediek, különbözőek lesznek. Első fejezetben, bemutatom néhány szoborsorozatom vezérfonalát. A következő fejezetben bemutatom a geometrikus szobrászat legnagyszerűbb mestereit, és megkísérlem feltárni a munkáik vezérfonalát. Szó esik, arról mi történik, ha két szobrász ugyanarra az eredményre jut. Plágiumnak tekinthető-e egy-egy azonos alkotás? Majd legfrissebb munkáimból adok ízelítőt. Olyan kísérletekről, melynek eredményei nem tekinthetők szobroknak. A szellemi kaland izgalma azonban erősebbnek bizonyult a szoborkészítés kényszerénél. Előadásom befejezése egy figuratív szobrászati blokk, ahol az emberi figurákon végrehajtott geometriai beavatkozásokat vizsgáljuk. Megkeresve a vezérfonalat, mely egy-egy sorozat térrel vagy idővel történő manipulációjával új dolgokat mutat meg a figuráról, az emberről, rólunk."  

PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Építészeti és Tervezési Ismeretek Tanszék