University of Pécs logo UP Feit
Marcel Breuer Doctoral School of Architecture
University of Pécs
Faculty of Engineering and Information Technology

Szabadtéri beton bútor, vagy bútorcsalád - Hallgatói ötletpályázat

A pályázat célja egy szabadtéri beton bútor, vagy bútorcsalád megtervezése, majd annakegy következő szakaszban történő megvalósítása. A feladat érdekessége, hogy a kiíró nemcsak a formára, hanem annak megvalósításához szükséges zsaluzatra is kíváncsi. A betonanyagának, minőségének meghatározása a pályázati szakaszban nem szükséges, deopcionálisan csatolható ezzel kapcsolatos információ is.

Pályázat (I. szakasz):
A következő tervezési szempontokra kell ügyelni a pályázati szakaszban:
A szabadtéri beton bútornak, vagy bútorcsaládnak elsősorban a kikapcsolódást kellszolgálnia. A pontos funkciót a tervezők határozhatják meg. (Pl. ülés, fekvés, étkezés,közösségi funkciók stb.) A kiíró nem csak a forma, hanem a zsaluzat megtervezése terén iskreatív megoldásokat vár. A nem tökéletesen működő zsaluzat nem jelent hátrányt azértékelésnél, ha az továbbfejlesztésre alkalmas. Így tehát nem kötelező, de lehetséges eltérnia hagyományos zsaluzatok anyagától, felépítésétől. A bútort szabadonállóra, bárholelhelyezhetőre és szállíthatóra kell tervezni. Méretére vonatkozóan nincsenek megkötések, ittelsősorban az ésszerűség határain belül érdemes gondolkodni.Az egyszerű, gazdaságos, de hatásos munkák élveznek a bírálatnál előnyt.

Megvalósítás(II. szakasz):
A megvalósítási szakaszban egy workshop keretén belül lehetőség nyílik a beérkezettpályamunkák továbbfejlesztésére és megvalósítására. A győztes terv költségeit a kiíró állja, adíjat nem nyert munkákat önköltségesen, de szakmai támogatással meg lehet valósítani. Az elkészült bútoroknak a Pécsi Tudományegyetem fog helyet biztosítani.A kiíró fenntartja annak a lehetőségét, hogy eredménytelen pályázatok, továbbá megfelelőtámogatók hiányában a workshoptól és a megvalósítástól eláll.

Az ötletpályázat kiírója és lebonyolítója
PTE PMMIK Épületszerkezettan TanszékMagyar Beton Művészeti Egyesület

Az ötletpályázat jellege, formája
Zártkörű, titkos hallgatói ötletpályázat.

Az ötletpályázaton való részvétel feltételei
A tervpályázaton csak a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar valamint a Művészeti Karhallgatói -beleértve a PhD és DLA hallgatókat- vehetnek részt. A pályázaton történő indulással a pályázók maradéktalanul elfogadják a tervpályázatikiírásban foglaltakat. A pályázaton való részvétel a pályázat kiírás szerinti benyújtásával jön létre. Előzetesregisztráció nem szükséges. Az egy pályázatban részt vevő személyek száma nincs korlátozva. Egy pályázó többpályázatot is benyújthat. A pályázók részt vehetnek több pályázat elkészítésében, akárkülönböző csapat összetételben is. Fontos azonban, hogy minden pályamunkát önállóan, külön postai feladással, vagy személyesen a PTE PMMIK Boszorkány u. 2., Épületszerkezettan Tanszéken kell benyújtani. Egy csomagban több pályamunka nem lehet!

Az ötletpályázat lebonyolításának menetrendje
– A pályázati kiírás közzététele, kiadásának kezdete: 2012. február 20. (3. hét)
– A pályázattal kapcsolatos kérdések határideje. 2012. március 12. (6. hét)
– A kérdésekre adott válaszok határideje. 2012. március 19. (7. hét)
– A pályázatok postára adásának határideje: 2012. április 16. 24:00 óra (11. hét)
– A pályázatok leadásának határideje személyesen: 2012. április 16. 16:00 óra (11. hét)
– Eredményhirdetés: 2012. április-május (13. hét)

Az ötletpályázat díjazása
A győztes pályamunka megvalósításának költségeit a Kiíró szponzorok bevonásával fedezi.Szakmai támogatást az Épületszerkezettan Tanszék, az Építéskivitelezési és MérnökiMenedzsment Tanszék és a Magyar Beton Művészeti Egyesület biztosít. Az időközben érkezőfelajánlások révén további díjak és különdíjak is kiadhatók.

A Bíráló Bizottság tagjai
Elnök: dr. Perényi László Mihály, PTE PMMIK Épületszerkezettan Tanszék
Titkár: Hajdu Veronika, DLA hallgató
Tagok: Kittka Péter, PTE PMMIK Építéskivitelezési és Mérnöki Menedzsment Tanszék
Rétfalvi Donát DLA, PTE PMMIK Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszék
Lengyel Péter DLA, PTE MK, Vizuális Művészeti Intézet
Sztranyák Gergely DLA, PTE PMMIK Épületszerkezettan Tanszék
Fejes István, Magyar Beton Művészeti Egyesület elnöke

Az ötletpályázati kiírás és mellékletei
A tervpályázati kiírás és mellékletei kizárólag elektronikus úton tölthetők le a


PMMIK portáljáról, a Pályázat/egyéb pályázatok menüpont alatt frissülő hirfolyamból.

 

A letölthető pályázati anyag tartalma:
– tervpályázati kiírás (pdf)
– címzéslap a postai feladáshoz (pdf)

Kérdések, válaszok
A tervpályázattal kapcsolatos kérdéseket 2012. március 16-ig e-mailben lehet feltenni avhajdu@yahoo.com címen "HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT" jeligével.
A kérdéseket a Bíráló Bizottság írásban válaszolja meg, a válaszok 2012. március 19-től a


PMMIK portálján, a Pályázat/egyéb pályázatok menüpont alatt frissülő hirfolyamban.


A kérdésekre adott válaszokkal a kiírás módosulhat, a válaszok a kiírás szerves részét képezik.

Az ötletpályázatok beadása
A tervpályázatokat postai úton a 7624 Pécs, Boszorkány u. 2., PTE PMMIK Épületszerkezettan Tanszéknek címezve lehet feladni, illetve személyesen ugyanitt.
A pályázatok postára adásának határideje: 2012. április 16. 24:00 óra (11. hét)
A pályázatok személyesen történő leadásának határideje: 2012. április 16. 16:00 óra (11. hét)
Magyarországon hivatalosan működő gyorsposta v. csomagküldő szolgálat igénybevételenem megengedett. A csomagnak maradéktalanul biztosítania kell a titkosságot. Csak a mellékletként kiadottcímzéslap használható, melyet kinyomtatva a csomagra kell ragasztani. Emellett fontos, hogyaz ajánlott postai feladásnál a feladónál is a címzett legyen feltüntetve, nem pedig apályázatot benyújtó neve és címe. A csomagolás módjának biztosítani kell a sérülésmentes megérkezést.A késve feladott, valamint a titkosságot sértő pályázatokat a Bíráló Bizottság a pályázatbólbírálat nélkül kizárja.

Beadandó munkarészek
– A pályázatot 1 db, max. 2 db álló formátumú A2 méretű lapon kell benyújtani, bármilyenkartonra kasírozva. Ezen az egy lapon plakátszerűen, szabadon választott technikával,kiállításra alkalmas formában kell elkészíteni a pályázatot. A pályázó feladata eldönteni, hogyaz adott kereteken belül, hogyan mutatja be tervét, gondolatait, de fontos, hogy a tervértelmezhető és elbírálható legyen (a "laikus" kiállítás látogató számára is).
– Műleírás külön nem adható be, de a tervlapon magyarázó szöveg elhelyezhető.
– A pályázati tabló beadandó CD adathordozón is, pdf formátumban.
– A pályázathoz mellékelni kell lezárt szabvány borítékban a pályázó(k) adatait:név, lakcím, telefon, e-mail, Eha-kód
– A tervlapot, a CD-t és a lezárt borítékot semmilyen módon nem szabad megjelölni, aszerzőket feltüntetni, vagy személyükre utalást tenni. Jelige használata nem megengedett.
– Egy csomagban csak egy pályamunka adható be.
– Makett beadása nem kötelező, de lehetséges. Témája lehet a zsaluzat, vagy amegtervezett forma. Léptéke szabadon választható.

Leadásának helye és határideje:
Épületszerkezettan Tanszék, 2012. április 16. 16:00 óra (11. hét).

Bármilyen jeligével, felirattalellátni nem szabad. A leadásnál a makettek a pályamunkával azonos sorszámot kapnak,melyek segítik a beazonosítást.
Zárójelentés, a pályázatok nyilvánosságra hozása, pályázat utáni kezelése
A lezárt borítékokat a pályázat bírálata után nyitja fel a Bíráló Bizottság. Minden boríték – anem nyert pályázatoké is – felbontásra kerül. Minden beadott – a kiírás feltételeinekmegfelelő – pályázat kiállításra kerül a PTE PMMIK Aulájában a szerzők feltüntetésével.A Bíráló Bizottság a pályázatról összefoglaló zárójelentést készít és a díjazott munkákról különértékelést ad. A zárójelentés az eredményhirdetést követően a


PMMIK portáljáról, a Pályázat/egyéb pályázatok menüpont alatt frissülő hirfolyamból tölthető le.


A kiíró fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot további kiállításokon, illetve egyébmódon (pl. médiában való közzététel) bemutassa és népszerűsítse.A teljes tervpályázati anyag a kiíró tulajdonába kerül, a beadott pályázatokat nem adjukvissza.
A pályázó azzal, hogy pályázatát benyújtja, fenti feltételeket elfogadja.

Pécs, 2012. február 20.
A Kiíró és a Bíráló Bizottság