Pécsi Tudományegyetem logo PTE Műszaki és Informatikai Kar
Breuer Marcell Doktori Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Tervezz te is ökoházat! Pécsett rendezik az országos verseny döntőjét

Egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük az immár 4. alkalommal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma által középiskolások számára meghirdetett Tervezz te is ökoházat! verseny résztvevőinek. Az építésztechnikumban tanuló fiatalok a háromfordulós verseny döntőjében március végén mutatják be elképzeléseiket a zsűrinek Pécsett, miután személyesen is megtekintettek egy ökoházat és megismerték a bent lakók tapasztalatait. 

Az ökoházak esetében az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak, és olyan technológiákat építenek be, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival. A hagyományos tananyagnak nem önálló része az ökotudatos technológiák oktatása, ezért a verseny hiánypótló szerepet tölt be a tudásátadásban is. Célja, hogy a diákok megismerjék: a modern berendezések által miként lehet ma ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén annak károsítása nélkül visszakerülhettek a természetbe.

 A Tervezz te is ökoházat! felhívásra az idei tanévben jelentős számú és igen színvonalasan elkészített projekt érkezett, tapasztalható, hogy az iskolák egyre komolyabban veszik a versenyt. (A győri technikum még szakkört is szervezett a gyerekeknek a felkészüléshez.) A döntőben öt háromfős csapat méri össze a tudását, a legjobb három csapat eredményét összértékben 300.000 forintnyi ajándékutalvánnyal díjazzák.

Az eredményhirdetést március 21-én 9.30-kor tartjuk a PTE MIK-en (Pécs, Boszorkány út. 2.; B224, 2. emeleti tanácsterem), amelyre szeretettel hívjuk és várjuk a sajtó képviselőit.