Pécsi Tudományegyetem logo PTE Műszaki és Informatikai Kar
Breuer Marcell Doktori Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Kalandra fel a 2024-es Programokkal!

Csatlakozz hozzánk, és fedezd fel a 2024-es év legizgalmasabb programlehetőségeit, hogy ebben az évben valóban emlékezetes és különleges pillanatokkal gazdagodj!

Hotel a gyárban – pécsi építészhallgatók is közreműködnek a Zsolnay-gyár újragondolásában

Másik épületbe helyezik át a világhírű pécsi Zsolnay-gyár termelését, amelynek korszerűsítése és hatékonyságnövelése új fejlesztési területeket nyit meg jelenlegi működési helyén. Többek között egy olyan tematikus kulturális-/üzleti-/konferencia- és hoteltömb létrehozása a cél, amely nemcsak nevében, hanem a valóságban is hordozza a Zsolnay-örökséget. Az átalakítást célzó koncepció megalkotásában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építészhallgatói is részt vesznek egy a kar oktatói által kidolgozott, a fenntarthatóságot fókuszba állító egyedi módszer segítségével. 

Hulladékból átmeneti otthon – a jövő építészeinek szemléletét alakítja az újrafelhasználás

Egy közösségi akciót szervezve, önkéntes munkában, adományokból összegyűjtött újrafelhasználható alapanyagokból szinte zéró költségvetéssel építettek átmeneti lakhatásra alkalmas kis házat pécsi egyetemisták egy nehéz sorsú párnak. A szerkezetet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építészhallgatói tervezték, a megvalósításban a PTE szociálpszichológus hallgatói is jelentős szerepet vállaltak. Amellett, hogy az akcióval konkrét segítséget nyújtottak embertársaiknak, szakmailag is sokat profitáltak: megtapasztalták, hogy miként kapcsolódhatnak össze a lakhatási válságra adott válaszok a körforgásos gazdasággal és az építészettel. Ez a fajta szemléletmód jelentős fókuszt kap a pécsi építészképzésben.

Karácsonyi ajándékötletek a kultúra jegyében

Kedves Érdeklődők!
Az ünnepi szezon közeledtével szeretnénk meghívni Önt az Adventi időszak különleges eseményeire és programjaira. Most van az ideje, hogy együtt ünnepeljük az év legszebb időszakát, és megoszthassuk a közös örömöt és hangulatot.

Kapocs a tudáshoz podcast 5. rész

A Kapocs a tudáshoz podcast-sorozat 5. részében vendégünk Prof. Dr. Medvegy Gabriella. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán egyetemi tanár, a kar dékánja. A PTE építészképzései mellett az Egyesült Államok-beli Denveri Állami Egyetem építészet minor programjának, valamint a Kínában található Hubei Technológiai Egyetem pécsi képzésének is felelőse. Munkásságát számos díjjal ismerték el: 2012-ben építőművészet kategóriában a Junior Príma Díjat nyerte el, 2020-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

XII. Adventi kézműves- és mesevásár

Kedves Érdeklődők!
Az ünnepi szezon közeledtével szeretnénk meghívni Önt az Adventi időszak különleges eseményeire és programjaira. Most van az ideje, hogy együtt ünnepeljük az év legszebb időszakát, és megoszthassuk a közös örömöt és hangulatot.

Hatalmas nemzetközi sikert ért el a PTE MIK kiberbiztonsági csapata

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar (MIK) csapata „PTEnigma” néven egyedüli magyar csapatként képviselte hazánkat a Cisco CyberCUP kiberbiztonsági versenyen, nem is akárhogyan! Az első körben a 447 nevezett európai csapatból bekerültek a 16-os döntőbe, majd a pénteken online rendezett fináléban a rendkívül előkelő második helyezést szerezték meg, egyedül az olasz Bari Egyetem (Universitá Degli Studi Di Bari Aldo Moro) csapata tudta megelőzni a pécsi egyetemet, ők is csupán minimális előnnyel.

Tanulmányi osztály nyitvatartás

Tisztelt Hallgatók!

A 6/2023. számú Dékáni Utasítás 4 § (2) bekezdése értelmében 2023. december 8-tól 2024. február 2. napjáig a Tanulmányi Csoport munkatársai a pénteki munkanapokon elektronikus- és telefonos úton elérhetőek. A személyes ügyfélfogadás ezeken a napokon szünetel.

MIK Matek online érettségire felkészítő tanfolyam

Vegyen részt középszintű érettségire felkészítő „MIKMatek” online tanfolyamunkon, melyet a PTE Babits Mihály Gimnázium matematika tanári munkaközösségével egyeztetve fejlesztettünk ki.