Pécsi Tudományegyetem logo PTE Műszaki és Informatikai Kar
Breuer Marcell Doktori Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Keresik az ország legjobb középiskolás és egyetemista programozóit

PYTHON nyelven kell programozniuk az idei, immár 6. alkalommal meghirdetett országos Prograce verseny résztvevőinek, akiknek ugyan ismerniük kell ezt a programnyelvet, de azok tudnak igazán jó eredményt elérni, akik remek logikával és algoritmikus gondolkodással közelítik meg a feladatokat. 2023. december 14-én (csütörtökön) újra Pécsre várják a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által meghirdetett versenyre a középiskolások és egyetemisták alkotta kétfős csapatokat, hogy összemérjék logikai és programozói tudásukat. 

A verseny lehetőséget biztosít a tehetséges középiskolai diákok és egyetemi hallgatók számára programozási tudásuk megmérettetésére. Tavaly mintegy 160-an – versenyzők, kísérők, cégképviselők – vettek részt a Prograce-en, amely egyben találkozási lehetőséget biztosít az informatikával foglalkozó vállalatok és leendő munkavállalóik számára is. Az esemény az érdekes, játékos feladatok megoldásán keresztül felkeltheti, tovább mélyítheti a pályaválasztás előtt álló középiskolások elkötelezettségét a műszaki területek, azon belül is az informatika iránt, egyben betekintési lehetőséget kínál számukra az egyetemi életbe is. A versenyzőknek számos kihívás között azzal is szembe kell nézniük, hogy rövid időn belül miként tudnak megoldást találni egy hirtelen felmerült problémára. Ez a fiatalok problémamegoldó képességét, valamint gyors reagálási készségét is fejleszti, mindkettő elengedhetetlenül szükséges mind a tanulmányaikban, mind pedig a jövőbeni munkahelyükön.

„A versenyre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk azzal a feltétellel, hogy a csapat minden tagjának hallgatói jogviszonyban kell állnia valamely középiskolával vagy felsőoktatási intézménnyel. (Utóbbi esetben a tanulmányait alapképzésen [BSc] végzi.) Mivel a következő tanévtől megváltozik a felsőoktatásba jelentkezők pontjainak számítása, eszerint a választott intézménytől is lehet többletpontokat szerezni. A PTE MIK a Prograce versenyen való részvételért a 2024. évi felvételi eljárásban 5 többletpontot ad, a 2025. évi eljárásban pedig az 1–5. helyezést elért csapatok tagjainak 50 többletpontot, minden további csapatban való részvételért pedig 10 többletpontot ad. Már csak ezért is érdemes részt venni a versenyen. Emellett azt is tudni kell, hogy a Prograce-t figyelemmel kísérik az informatikai piac jelentősebb szereplői, akik amellett, hogy értékes ajándékokkal, felajánlásokkal támogatják azt, azzal a nem titkolt szándékkal figyelik a versenyzőket, hogy a legjobbakat meghívják magukhoz” – mondja a szervezők részéről Gyurák Gábor, a PTE MIK mesteroktatója, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranya Megyei Területi szervezetének titkára.

A Prograce országos programozói versenyre ezúton hívjuk és várjuk a sajtó képviselőit. Illetve kérjük, hogy a rendelkezésükre álló felületeken népszerűsítsék azt.

A versenyre való jelentkezés időpontja: 2023.december 3. 23:59

A verseny időpontja: 2023. december 14. csütörtök, 09:00–18:00
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, 7624 Pécs, Boszorkány út 2.

Megnyitó: 09:00, A007-as terem, díjátadó: 17:00

A verseny weblapja, ahol a jelentkezési link is megtalálható: https://prograce.hu