Pécsi Tudományegyetem logo PTE Műszaki és Informatikai Kar
Breuer Marcell Doktori Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Beton workshop

Idén áprilisban is megrendezésre került a DEPÓ - kortárs képzőművészeti és betonbarkács workshop- amely a Szövetség’39 kezdeményezésében és vezetésével valósult meg.

A 2013-as év témája a „vélemény”, „üzenet”, „kommunikáció” kulcsszavak köré szerveződött. A cél az öntés, a közös betonozás élményének megtapasztalása, a beton újszerű felhasználási lehetőségeinek vizsgálata volt. A létrehozott tárgyak a város elhanyagolt köztereire hívják fel a figyelmet. 

Egyetemünk három hallgatója is részt vett az idei budapesti workshopon. Szintén Bianka, Kozák Barnabás DLA hallgató és Mátételki Ákos DLA hallgató alkotta a pécsi csapatot., amelyet Sztranyák Gergely DLA konzulensként segített. 

A bő két hét alatt elsajátítottuk a betonöntés, a zsalukészítés, különböző betonkonzisztenciák bedolgozási szabályait, valamint szilikon öntési tapasztalattal is gazdagodtunk, csapatunk egy gumikacsa és egy villanykörte lenyomatát vette le szilikon segítségével. Az első pontatlan tesztek után végül precíziós öntési minőségben tudtuk gyártani a betonkacsákat és beton villanykörtéket, mely eredeti foglalatába is becsavarható, a tizedmilliméter pontosságnak köszönhetően. A csapat mestermunkáját azonban egy majd 100 kilógrammos betonöntöző automata jelentette. A zsaluzat elkészítéséhez rendelkezésre állt minden alapanyag és szerszám, a szponzorok jóvoltából.A „plantomat” ötlet alapját a közösségi kertek adták. A projekt egyfajta gerilla kampánynak is betudható üzenethagyás az urbánus környezetben, mely a közösségi kertek lényegét fogja meg, szimbolikusan. A beton doboz ránézésre egy automatára hasonlít, viszont pénz helyett vízzel kell működtetni, így táplálva a bele ültetett növényt, amelynek nincs konkrét gazdája, sorsa a közösség gondoskodásán múlik.Az elkészített betontárgy az utómunka során nyerte el végleges kinézetét. A vágóplotter pontosan, az előre eltervezett módon vágta ki a sablonokat a festéshez. Az elkészült tárgy hű mása lett a háromdimenziós tervezőszoftverek segítségével megalkotott virtuális modellnek. A modern képalkotás segítséget nyújtott a tervezés folyamatában, ami lerövidítette a tervezés, a megvalósítás folyamatát. A tervezőszoftver térfogatszámításával pedig hasznos adatokat kaptunk a kívánt betonmennyiséget illetően. 

„A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

Mátételki Ákos

A Depó workshop és a Szövetség’39 elérhetőségei:
http://betonworkshop.blogspot.hu/
http://szovetseg39.hu/