Pécsi Tudományegyetem logo PTE Műszaki és Informatikai Kar
Breuer Marcell Doktori Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Pécsi napok 2023.

A nagy hagyományú Pécsi Napok idén is a műfaji sokszínűség jegyében kínálja a programokat minden korosztálynak.

Ízelítő a programból :

2023. szeptember 20–24.

Pécsi Napok

Részletes program csatoltan és itt : www.pecsinapokfesztival.hu

Európai Mobilitási Hét 2023.

Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Ennek keretében számos interaktív, színes-szagos kerékpáros programmal készülnek az érdeklődőknek, legyen ez Bringás reggeli vagy Instagram szavazás, de akár egy ügyességi játék is a Pécsi Bicibusszal, vagy kvíz-játék a K20 Kirakatban (PTE Webshop). Az Autómentes Napon (09.22-én) ingyenesen igénybe vehető lesz a PécsiKe és a pécsi tömegközlekedéshez tartozó buszjáratok is.

ZSOLNAY NEGYED ÉJSZAKÁJA 2023.

KEDVES  Kultúrabarátok,

SZOMBAT ESTE JÖN A  ZSOLNAY NEGYED ÉJSZAKÁJA, JÖVŐ HÉTEN PEDIG A  PÉCSI NAPOK 2023!

2023. szeptember 16.  16.00 - 24.00

Újabb sikeres szereplés nemzetközi versenyen

Karunk oktatója – dr. Pécz Tibor – által mentorált II. korcsoportos (középiskolás) csapat a „Közös jövőnk” nemzetközi kárpát-medencei környezetvédelmi háromfordulós verseny döntőjébe jutott, ott az előkelő harmadik helyezést és egy különdíjat nyert el. A diákkonferenciát a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány szervezte 2023. nyarán, ahova 5 fős szakmai zsűrit delegált. A „Youth for Environment” csapat – mely a Szent Mór Iskolaközpont középiskolás diákjaiból állt – kutatásában és előadásában a háztartások műanyaghulladék csökkentési lehetőségeit járta körbe.

Gratulálunk a csapatnak és mentor tanáruknak! 

MIK PARTNERS Szakmai Nap a PTE MIK-en

Nincs egyetem ipar és nincs ipar egyetem nélkül – ezt már számos együttműködés, kutatás-fejlesztési projekt is bizonyítja. Az ipar részéről felmerülő igények és ehhez kapcsolódóan a tudomány, illetve az oktatás oldaláról jelentkező feladatok összehangolását helyezzük az idei MIK PARTNERS Szakmai Nap középpontjába, amelyet 2023. szeptember 28-án a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamarával közösen rendezünk meg karunkon. A 2018 óta zajló szakmai rendezvény célja a PTE MIK, valamint kiterjedt partnerhálózatának együttműködéséből származó eredmények bemutatása az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az ipari innovációs tudástranszfer területét érintve. 

Jövő évtől szelektíven gyűjthetjük a konyhai biohulladékokat is – a rendszer működésére dolgoztak ki megoldásokat

Jövő év januárjától az Európai Unió minden tagországában, így hazánkban is kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése, ezért a háztartásokban keletkező konyhai, illetve zöldhulladékot is össze kell gyűjteni, hogy azt villamos energia vagy akár üzemanyag előállítására használhassák fel. A körforgásos gazdaság előkészítése témában pályázatot nyert Pannon Egyetem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karát (PTE MIK) bízta meg az országos biohulladék begyűjtési koncepciójához kapcsolódó tervek elkészítésével, mivel a kar Környezetmérnöki Tanszékén az országban egyedülálló szakértői kompetenciák halmozódtak fel. A Környezetmérnöki BSc-képzés számos oktatója ugyanis több évtizede a pécsi, illetve a hazai hulladékgazdálkodás mérvadó szakembere, cégvezetője, akik gyakorlati tudásukkal, tapasztalatukkal a jövőben keletkező biohulladék mennyiségének meghatározása mellett konkrét forgatókönyveket is összeállítottak a begyűjtési rendszer felállításához. 

Jogviszony igazolás helyett diákigazolvány az ügyintézéshez

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény egyik lényeges változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a tanköteles korú tanulóktól a tanulói jogviszony igazolása nem kérhető, a 16. életévüket betöltött tanulók, valamint hallgatók esetében a tanulói, hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható (az iskolalátogatási igazolás, a jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül).

Elindult 2023-24-es tanév karunkon is

A mai tanévnyitón új hallgatóink köszöntése mellett fogadtuk kínai partneregyetemeink vezetőit, akikkel együtt veszünk részt a 4x4 építész szakmai workshop-ban. Az ünnepség során megünnepeltük a MIK újabb kitüntetett oktatóit és hallgatóit, valamint koszorút helyeztünk el Pollack Mihály szobránál.